lauantai 29. kesäkuuta 2013

Kesäkuun lopun kukkijat

Kultahelokki innostui kukkimaan ja on avannut hurjan määrän kukoistuksia muutamassa päivässä.

Toinen innokas keltainen on suikeroalpi, joka levittäytyy ympäri kivikkoa ja sen ulkopuolellekin.

Peurankelloja on kukkapenkissä vain muutama eivätkä pihan reunaan siirtämäni yksilöt ole innostuneet kukkimaan ainakaan vielä.

Chileissä on jo ensimmäiset kukoistukset, mutta paprikat kasvattavat vain lehtiä.

Tomaateissa on pieniä raakileita ja löysin äsken metsän reunasta kypsiä mustikoita. Tässä lähellä on hurjasti varpuja, mutta marjoja ne tuottavat huonosti. Ehkäpä innostun lähtemään kauemmas mustikkametsään - tai sitten en :D Ensimmäiset mansikat on jo pakastettu.

Minun lomani alkoi tänään ja kalenterini on täynnä koko ensi kuun. Joka päivän kohdalla on merkintä "loma". Muita merkintöjä siellä ei olekaan, paitsi autohuolto. Tänä vuonna en ole varannut edes lyhyttä matkaa, vaan kuljemme sen mukaan mikä hyvältä tuntuu. Jos nyt edes saan poikia enää mihinkään reissuun kannsani. Jos en, niin onpahan enemmän aikaa neuloa :)

Mies aloitti lomansa jo pari viikkoa sitten ja tapansa mukaan hyvin ahkerasti. Koko parkkipaikkamme kaivettiin auki ja siihen tehtiin kunnon salaojat ja sadevesikaivot ja autotallin eteen routasuojaus. Ensi keväänä ei pitäisi olla autotallin lattialla vettä.

Asterix näyttää lomailun mallia. Tosin en suosittele kenellekään lepäilyä pienessä muovilaatikossa lautasliinojen päällä ;)

Hyvää kesäkuun loppua ja alkavaa heinäkuuta!

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Hauskaa juhannusta

Aloitetaan vähän talvisemmilla kuvilla. Sain kevättalvella koeneuloa uudessa Ullassa olevan Vera-Aleksa Sulan suunnitteleman Rosalina-pipon. Lanka on Mayflower Strompe- og jumpergarnia, langanmenekki 135 g ja puikot muistaakseni 2,75 Knit Pro pyöröt. Helmet sain pipon suunnittelijalta vaivanpalkaa :)


Suikeroalpi on innostunut kukkimaan ja levittäytymään taas hurjasti. Joudun joka kesä repimään sitä pois, mutta yleensä löydän sille uuden paikan joko omalta pihalta tai jonkun muun pihalta :)

Kivikossa kasvaa hyvin matalana ja pienilehtisenä uskoakseni meirami. Lieneekö tämä jokin eri lajike vai pysyykö se vain pienenä niukassa mullassa.

Tämä keltainen sipulikukka kukkii kivikossa joka vuosi. En yhtään muista olenko sen joskus hankkinut vai onkohan se siirtynyt paikalleen omatoimisesti tai lintujen avustuksella.

Mansikat alkavat kypsyä

ja kirjosiepon poikaset selviytyä omillaan pesän ulkopuolella.

 Minun poikasenikin on kasvanut kovasti sekä fyysisesti että henkisesti. Viime sunnuntaina vietettiin esikoisen rippijuhlia ja valokuvista huomasin, että hän on kaikkia naispuolisia sukulaisiaan pidempi. Kuopus on sentään vielä juuri ja juuri minua lyhyempi ;)

Esikoisella oli juhlassa yllään oikein tyylikäs tumma puku, mutta takin alla oli vähän erikoisempi solmio :)

 Oikein kaunista ja kaikin puolin hyvää juhannusta kaikille!

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Kesäkuun alun kukkivat

Lehtosinilatva on innokas kukkija ja kova levittäytymään. Sitä saa olla karsimassa jatkuvasti.

Suosikkikasvejani ovat akileijat. Sain Tarikalta ensin siemeniä, mutta kun ne eivät kylmäkäsittelystä eli syyskylvöstä huolimatta lähteneet itämään, Tarikka lähetti minulle muutaman taimen.

Luulin että kaikki kukkapenkissä olevat akileijat ovat saamiani vaaleanpunaisia ja olin hyvin yllättynyt, kun yksi olikin violetti. Keräsin tummanpunaisia, valkoisia ja violetteja siemeniä tienvierestä viime syksynä ja violetti olikin itänyt kukkapenkissäni! Tänä kesänä merkitsen eri väriset kukat metsänreunasta ja siirrän valkoisen ja tummanpunaisen taimen kukkapenkkiini. Siemenestä kasvatus vaikuttaa hankalammalta kuin taimien siirto.


Syreeni on aina yhtä kaunis ja hyväntuoksuinen. Pensaamme eivät oikein jaksaneet kukkia tänä kesänä. Lieneekö syynä liian vähäinen lannoitus?

Aidakkeessamme on myös unkarinsyreeniä, jota mies halusi ostaa sen nopeamman kasvun vuoksi. Unkarinsyreeni on kasvanut paljon hitaammin kuin miehen sisaren pihalta siirretyt tavalliset syreenit ja kukkii paljon vaatimattomammin :/

Kissat pitävät toisessa penkissä kasvavan mirrinmintun matalana, mutta toisessa penkissä se on päässyt jopa kukkimaan :)
 
Edellisessä postauksessa esittelin keijunkukan vaatimattomia kukkia. Ne olivatkin vasta nuppuja, mutta eivät kukatkaan kovin näyttäviä ole.

Keijunkukassa kauneinta ovat värikkäät lehdet, jotka tuovat kukkapenkkiin piristystä koko kesän.

Hopeahärkki on levittäytynyt kivikon reunaan.

Ruohosipulia meillä on pitkin pihaa ja väilillä jokin niistä pääsee kukkimaan.

 Kohta pääsemme herkuttelemaan mansikoilla. Tai sitten rastaat ovat nopeampia :D

Karviaisilla emme taida herkutella tänä kesänä. Asialla taisi olla melkoinen määrä karviaispistiäisiä, sillä lehdet syötiin aivan yhtäkkiä :(


lauantai 1. kesäkuuta 2013

Kesä kaikilla, loma yhdellä

Tänään vietettiin koulunpäättäjäisiä, mutta vain kuopus jäi kokonaan lomalle. Esikoinen käy kaksi ensimmäistä kesälomaviikkoa rippikoulua.

Grisli nauttii kesästä.

Hopeahärkit nousivat maasta ihan yhtäkkiä ja rupesivat samantien kukkimaan.

Olen kasvattanut - vaihtelevalla menestyksellä - kesäkukkia siemenestä, mutta muutama orvokki piti ostaa kukkapenkin aukkopaikkoihin.

Samoin olen ostanut samettikukkia, joista osa on haisemassa kasvimaalla ja osa ruukuissa.

Osalla hyötykasveista, kuten omenalla, on kauniit kukat

Mustaherukan kukat ovat vaatimattomat

ja raparperin kukka on suorastaan ruma. Onneksi raparperin maku on herkullinen.

Kuusenkerkät ovat mielestäni sekä kauniita että maukkaita. Nyt on oikea aika kerätä kerkkkiä ja tehdä niistä yskänlääkettä ensi talveksi. Pihassa olevasta  ainoasta kuusesta en henno kerätä kerkkiä, mutta onneksi kuusia kasvaa omassa metsässäkin.

Pihlaja taitaa kukkia pihallamme viimeistä kertaa. Puu on niin lähellä taloa ja niin huonossa kunnossa, että se lienee viisainta kaataa.

Eilen parkkipaikalta kaadettiin yksi iso mänty. Minusta kaikki kolme olisivat joutaneet mennä, mutta ehkä nekin kaadetaan tulevina vuosina. Täytyy vain saada mies huomaamaan että ne kasvavat väärässä paikassa ;)

Ehdin juuri ja juuri ikuistaa mustaherukan lehdellä lepäilleen kauniin tytönkorennon.


Viikko sitten esittelin huivilankaostoksiani (kaksi oikeanpuoleista). Zelda oli värjännyt lisää huivilankaa minun väreissäni ja täytyihän ne ostaa pois :D Aion tehdä vähän isomman ja työläämmän huivin/jakun tänä kesänä ja ainakin osa näistä langoista päätyy siihen.

Mukavaa kesäkuun alkua kaikille!