maanantai 23. helmikuuta 2015

Kirjan vuoden lukuhaaste, 5. kirja

Viides tänä vuonna lukemani kirja on Marianne Peltomaan Flickan i trappan.

Tämä ei täyttänyt yhtään haasteen kohtaa, mutta ajattelin kuitenkin listata kaikki tämän vuoden aikana lukemani kirjat, täyttävät haasteen ehdot tai ei.

Jonkinlainen haste ruotsinkielisen kirjan lukeminen kuitenkin oli. En ole käyttänyt ruotsin kieltä sen paremmin työssä kuin vapaa-aikanakaan, joten osaamiseni on täysin koulussa opittua. Lisämausteen soppaan tuo se, että olen asunut Tanskassa ja luen tanskankielisiä lehtiä ja kuutelen radiota säännöllisesti. Aluksi yritin väkisin "kääntää" ruotsinkielistä tekstiä tanskaksi, mutta pikku hiljaa lukeminen rupesi sujumaan.

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Kirjan vuoden lukuhaaste, 4. kirja

Haasteen neljäntenä kirjana luin Timo Parvelan uutuuden Ella ja kaverit lapsenvahteina. Ella-sarja on siinä mielessä harvinaisuus, että olen ostanut jokaisen kirjan. Yleensä lainaan kirjat kirjastosta, mutta näiden pitää olla omassa hyllyssä. Myönnän olevani suuri Ella-fani ja luen kirjoja yhä uudelleen.

Kirja täytti haasteen viisi kohtaa:
3. vuonna 2015 julkaistu kirja
5. kirja jonka henkilöistä kaikki eivät ole ihmisiä
11. sellainen suosikkikirjailijasi kirja jota et ole aiemmin lukenut
23. kirja jonka pystyt lukemaan päivässä
47. hauska kirja

Aika hyvin kirjalta, jossa on vain 82 sivua ;)

lauantai 21. helmikuuta 2015

Ensimmäiset kasvit kylvetty

Maltoin juuri ja juuri odottaa yläkuuta ennen kuin kylvin ensimmäiset chilit ja paprikat.
 

Neulojakaverini Virpi antoi minulle vanhan akvaarionsa, joka on ollut erinomainen paikka kasvattaa taimia. Akvaarion päällä on lasit ja valaisin, mutta kuva piti luonnollisesti ottaa ilman niitä. Vielä tilaa on vaikka kuinka, mutta kun kylvämäni neljä chili- ja kaksi paprikalajiketta pitää koulia, ei tila enää riitäkään. Puhumattakaan siitä, että aion kylvää vielä tomaatteja, yrttejä, papuja ja-vaikka-mitä. Joka kevät sama juttu - aina karkaa mopo käsistä.


Tarina lähetti minulle Chilivaarilta saamansa Star Fish -chilin siemeniä ja vinkkasi vielä blogin osoitteen. Löysin blogista mielenkiintoisen tavan idättää siemenet idätyslautalla. Kylvin puolet kunkin lajikkeen siemenistä lautalle ja puolet multaan. On mielenkiintoista nähdä miten siemenet itävät.

Chileistä aion kasvattaa tänä vuonna kahta vanhaa tuttavuutta (Apache ja Hungarian Hot Wax) ja kahta uutta (Star Fish ja Jalapeno). Paprikoista New Ace oli kasvatuksessa viime vuonnakin, mutta amppelipaprika Sweet Sunshine ei itänyt ollenkaan. Viime kesän alku ja loppu olivat niin kylmiä ja sateisia, että kaikkien lämpöä vaativien kasvien  sato jäi hyvin vaatimattomaksi.

Toivottavasti ensi kesästä tulee edeltäjäänsä parempi. Talvi on kyllä ollut harvinaisen kurja: on menty suoraan marraskuusta maaliskuuhun  ja koko ajan on liukasta tai loskaista tai kumpaakin :/ En yhtään tykkää, vaan odotan kesää.


Wisteria Walk -blogin pitäjä Lotta on avannut puodin josta löytyi tämä Kukkafarmari-sormus, joka oli sekä aiheeltaan että väreiltään kuin minulle tehty. Pakkohan se oli ostaa :D Kuva on valitettavan huono. Jo muutama vuosi sitten olen saanut Sarilta kukkakorvikset, joita käytän ahkerasti erityisesti kesäaikaan puutarhassa puuhastellessani. Pitäähän sitä olla asianmukaisesti varustautunut :D

Kasvien itämistä odotellessa :)

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Huopatossut pitkästä aikaa


Mies oli kävellyt edelliset huopatossunsa puhki ja pyysi uusia. Päätin toteuttaa toiveen heti eikä viidestoista päivä ja ostin ruokakaupassa käydessäni tarjouskorissa ollutta Novita Huopasta. Väri on - miten sen nyt sanoisin - ei ihan niitä kauniimpia, lähinnä sinapinvärinen, miedon sinapin :D


Ohje on julkaistu Novitan kevät 2007 -lehdessä ja on onneksi myös netissä, koska eihän minulla noin vanhoja lehtiä ole jäljellä. Olen huomannut että käsityölehdet ovat minulle jokseenkin tarpeettomia. Etsin ohjeet aina netistä, useimmiten Ravelrysta, enkä edes tulosta yksinkertaisempia ohjeita.

Tossut on virkattu 10 mm koukulla ja kaksinkertaisella langalla. Koon 42 tossuihin meni tasan kaksi kerää lankaa, joten sain ostamastani neljästä kerästä vielä toisenkin tossuparin.


Tänään oli upea aurinkoinen pakkaspäivä ja innostuin kuvaamaan tossuja edestä ja takaa ja vähän sivultakin.



 
Jos tuosta väristä jotakin hyvää pitää sanoa, niin Grislin karvat eivät näy tossujen pohjassa niin hyvin kuin miehen edellisissä tummissa tossuissa.
 
 

Grisli oli uskollisesti kuvausapuna ja nautti selvästi hankisilla juoksemisesta. Olin jo melkein luovuttanut toiveeni edes muutamasta kauniista talvipäivästä, mutta ensi viikolle niitä on luvattu lisääkin. Pitää tulla suoraan töistä kotiin, että ehtii ulkoilla valoisaan aikaan.

Mukavia talvipäiviä!

perjantai 6. helmikuuta 2015

Kirjan vuoden lukuhaaste, 3. kirja

Tommi Kinnusen Neljäntienristeys täytti lukuhaasteen kohdan

12. kirja jota ystäväsi on suositellut sinulle


keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Talven kauneutta



 
Vihdoinkin tänä talvena on ollut oikeita kauniita talvipäiviä. Puissa on ihastuttava lumihuurre. Tiellä ei ole loskaa eikä jäätä, vaan lunta ja ulkoilu on ollut oikein miellyttävää.
 
 
 
Joulukuusen valoista puolet näyttää sammuneen. Meidän kuusemme on vähän ylikasvanut - pitäisiköhän istuttaa metsänreunaan pieni kuusentaimi.
 
 

Olen jo muutamana kesänä huomautellut miehelle säännöllisesti, miten mukava terassilla olisi istua, jos siihen paistaisi aurinko myös alku- ja loppukesällä. Aurinko kun ei jaksa kiivetä näiden korkeiden mäntyjen yli kuin aivan keskellä kesää. Tänä talvena olen lukenut paristakin lähteestä ääneen, miten nurmikolla kasvavaa sammalta on vaikea saada pois varjoiselta tontilta. Minua sammal ei haittaa, mutta ruohikko on miehen kunnia-asia. Jospa hän tänä talvena huomaisi, että kuvassa olevat isot männyt varjostavat ruohikkoa ikävästi ja kaataisi niistä ainakin yhden tai kaksi ;)

Kauniita talvipäiviä kaikille täällä kävijöille!

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Paradiesvogel

Alla varoittava kuvasarja siitä miten kauniista mallista saa rumat sukat kun ei noudata ohjeen laatijan neuvoja langan valinnasta.






Malli on Julia Kupferfederin Paradisvogel, punainen lanka Austermann Step ja kirjava lanka Madelintosh Tosh Sock värinä Peony. Ohjeen mukaan monivärisen langan tuli olla pitkäliukuista mutta minäpä päätin käyttää pätkävärjättyä :/ Lopputuloksena läikittyvät raidat!

Onneksi sukista tuli sentään sopivan kokoiset minun jalkaani eikä sillä ole juurikaan väliä minkävärisiä sukkia käytän kotona, koska ne ovat kuitenkin aivan täynnä koirankarvoja , kuten kuvistakin näkee :D

Ottakaa oppia minun vahingostani ja noudattakaa ohjeen kirjoittajan neuvoja langan valinnasta. He yleensä tietävät mitä suosittelevat ja miksi:)

Neuloin nämä sukat 2 mm Knit Pro hiilikuitupyöröillä. Puikot olivat mukavan kevyet, mutta metallikärki oli minulle turhan liukas. Taidan jatkossakin hankkia puisia puikkoja, mutta kyllä hiilikuituisetkin käyttöön jäävät.