perjantai 3. toukokuuta 2013

Toukokuun alussa kukkivat - ja eivät kuki

Tämä lienee helmililja, vaikka väritys onkin vähän epätavallinen. 

Kevätkurjenmiekkoja on ainakin toistaiseksi nousut vain muutama.

Krookukset alkavat lakastua, mutta lumikellot jaksavat vielä ilahduttaa kukinnallaan.

Pienet tulppaanit vanhassa kukkapenkissä ovat päässeet kauriiden vatsaan...

... ja vähän isommat uudessa kukkapenkissä on jänis käynyt napsimassa suurimpaan nälkäänsä :/

Asterix puolustaa urheasti kukkalaatikkoa ylimääräisiltä ruokailijoilta. Tosin Asterix on vakuuttunut, että myös kissat kuuluvat kauriiden ruokavalioon, ja juoksee täyttä laukkaa kotiin jos näkee kauriin jossakin :D Asterixin ja jäniksen kohtaamista en ole päässyt näkemään. Voi olla että kumpikin lähtee pakoon.

Kauriit eivät pelkää edes Grisliä. Eräänä iltana metsäkauris oli aterioimassa kukkapenkissä ja koira katsoi sitä ikkunan läpi muutaman metrin päästä. Kauris otti jalat alleen vasta kun avasin oven. Eilen mies toi työpaikaltaan kaksi kallioporaa lainaksi, jotta pääsemme rakentamaan aitaa pihan ympärille. Jäniksenpitävää aitaa emme taatusti onnistu rakentamaan, mutta jos edes kauriit pysyisivät metsän puolella.

Dessikin on uskaltaunut ulos riittävän lämpiminä päivinä. Iltaisin on turvallisinta tutkailla taimien kasvua sisällä, ettei vaan unohdu yöksi ulos :)

Vappuna sain kasvimaan käännettyä ja mies haravoi nurmikon. Toimme pihakalusteet ulos ja olemme ehtineet jo syödä muutaman aterian ulkona. Viikonloppuna aion jatkaa kasvimaan keväthuoltoa ja hoitaa samalla vähän kukkapenkkejä, jos sää sallii. Käsityöt jäävät tähän aikaan vuodesta väkisinkin vähän sivuun, mutta kyllä joka ilta tulee sentään muutama kerros neulottua.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

27 kommenttia:

 1. Laukonpeurat ovat sukulaisillemme erityisen harmillinen vaiva. Mökilleen he asensivat korkean, erityisen korkean sähköpaimenaidan ja virta on aina päällä, kun isäntäväki on poissa eli talvella. Pihaankin pääsee vain avaamalla portin. Tätä edelsi todella runsas tuhotyö vuodesta toiseen. Oikein mukavaa viikonloppua rattosissa ulko- ja sisäpuuhissa! Meillä on vielä krookuksia tallessa kukkimassa, ensimmäinen kerta moneen vuoteen, ettei pupu ole vielä syönyt kaikkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että krookuksenne ovat säilyneet. Meillä ei herkkusuille kelpaa krookukset eivätkä narsissit :)

   Poista
 2. Kauniita kevätkukkijoita. Tuo sininen on mielestäni Iiris, kurjenmiekka on keltainen, ja Kymenlaakson maakuntakukka :)
  Mukavaa viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha.netin tietojen mukaan kevätkurjenmiekka *Iris reticulata* on sininen. Minun kasvituntemukseni on niin huono, että tarkistan aina netistä tai kirjoista tai puutarhaharrastajilta mikä kasvi pihallani kukkii :D

   Poista
 3. Ihania kukkia. :) Eikö Grisli lähde kaurisjahtiin? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Grisli lähtee - ja tulee minuutin kuluttua kotiin - onneksi <3

   Poista
 4. Uutta pukkaa, vaikka tuhojakin on kauriit ja jänikset tehneet, kyllä se kesä pikkuhiljaa tekee tuloaan,kauniita kukkakuvia olet saanut kuvattua ja aivan ihana kuva tuo Dessin kuva, Grisli näyttää niin vahtikoiralta :) ja Asterix nauttivan olostaan :) Ihanaa viikonloppua, eikös sitä ole aurinkoa luvattu tälle viikonlopulle, toivottavasti paistaa ja lämmittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Eiköhän se kesä tänäkin vuonna tule :)

   Poista
 5. Eihän sitä malta pitkän talven jälkeen sisällä olla aurinkopäivinä. Sisäinen puutarhuri haluaa kupsuttamaan ja rapsuttamaan puutarhaa sekä ihmettelemään uuden kasvun voimaa.
  Kelien lämmettyä sitä voi tehdä käsitöitä ehostetussa puutarhassa.
  Juu-u kauriit ja rusakot taitavat pitää pihojen istutuksia herkkutoreina puutarhurin harmiksi.
  Toivotaan, jotta kauriit ottavat aita vinkistä vaarin ja jättävät kukkapenkit rauhaan.
  Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelien lämpiämistä odottelen kovasti. Keinu ja lepotuoli odottavat neulojaa :)

   Poista
 6. Kävelylenkeillä olen etsinyt silmilläni kevään kauniita merkkejä. Valkovuokkoja näin vappupäivänä ja eilen töistä tullessani bongasin sinivuokkoja. Kevät on ihanaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukevät on oikein mukavaa, kunhan on aurinkoista ja lämmintä :)

   Poista
 7. Jopa on persoja kauriita kun kukkaset syövät, toivotaan että aita pitää nälkäiset vieraat poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että aita pitää kauriit naapurin puolella ;)

   Poista
 8. Suurin piirtein saman näköistä on meilläkin pihalla vähän riippuen onko etelän vai pohjoisen puolella.

  Mukavaa viikonloppua, meille tulee pikkuherra kylään ja saamme näyttää uusia asioita eli kukkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuherra on taatusti innoissaan uusista asioista :)

   Poista
 9. Siellä näkyykevät olevan jo pitkällä meihin verrattuna.Ei etes lumet ole kaikki täällä sulaneet ja piha on märkä että litisee kävellessä.

  Kukkapenkit tosin ovat sulaneet mutta ei näy vielä vihreää.

  Kauriit katosi meiltä alkutalvesta ja siihen on luultavasti syynä Ilvekset nyt oli pariinkymmeneen vuoteen ensimmäinen talvi ettei kauriit käyneet ruokailemassa pihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin joku on käynyt harventamassa kauriskantaa - löysin metsästä kauriin kalutun jalan.

   Poista
 10. Kuulostaa kyllä niin ihmeelliseltä tuo teidän kaurisrumba - minä en ole varmaan nähnyt yhtäkään ikinä. :P Voisin tulla Grislin kanssa tuijottelemaan ikkunasta. Mutta ilmeisesti niistäkin voi sentään saada tarpeekseen...

  VastaaPoista
 11. Kiitos, kun muistutit Vohvelikahvilasta! Täydensin kirjoistusta, ja taidamme poiketa sinne lähiaikoina herkuttelemaan!

  VastaaPoista
 12. Meillä myös nuo kauriit ja peurat ja jänikset tahtovat tehdä tuhojaan. Tänä talvena jänis on syönyt hanhikit matalaksi, no ei tarvitse itse leikata. Peurojen suurta herkkua ovat kesällä mansikan lehdet. Mansikkamaalla ei ole kuin tiitit jäljellä kun lehdet on syöty. Meillä Leevi luulee olevansa vissiin metsästyskoira. Jos Se vaan peuran näkee niin perään lähtee ja ajaa pois pihalta. Ihana tuo lumikello.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei edes kannata harkita kurpitsan kasvatusta, niiden kukat häviävät aina parempiin suihin.

   Poista
 13. Onpas huono tuuri niiden eläinten kanssa, kun käyvät popsimassa suihinsa sun kukat. Kyllä kannattaa aita laittaa, vaikka puput taitavat kyllä aidasta huolimatta vierailla. Meilläkin kulki rusakkoja talvella napsimassa vielä toistaiseksi matalakasvuisen pensasaidan latvoja. Meillä ei vielä isommin kukilla pröystäillä. Ensimmäiset krookukset toki kukkivat ja pikarililjat kasvavat kovaa kyytiä, mutta eivät ne vielä ole kukassa. Skillat näyttävät vähenevän vuosi vuodelta, mutta eipä tuo haittaa. Saattaa olla, että tuleva kesä on tässä meidän viimeinen, kun pitää ajatella sitäkin, mitä jaksaa tehdä ja mitä ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äsken taas ajoimme vakikauriimme pois kukkapenkistä :/

   Poista
 14. Meillä ei kevätkurjenmiekoista ja tulppaaneista ole näkynyt vielä vilaustakaan. Krookukset vasta kukkivat. Jäniksiä meilläkin riittää, ovat tosin tähän asti tyytyneet syömään pensaita (ei sekään nyt niin mukavaa ole). Toisaalta olisi hienoa, jos voisi pihapiirissään seurata kauriita, mutta on se kyllä harmi, että popsivat istutukset suihinsa. Minä taas olen monena vuonna huomannut, että oravat kiikuttavat syksyllä istuttamiani sipuleita naapureille. Kivahan se on tietysti kaunistaa heidänkin pihojaan, mutta soisin näkeväni istuttamiani kukkia myös omassa pihassani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva että eläimet levittävät kasveja, mutta ei sentään ihan kaikkia pitäisi viedä uusiin kasvupaikkoihin ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi