torstai 17. heinäkuuta 2014

Kulttuuripääkaupunki 2014

eli terveisiä Riiasta.


Vietin poikien kanssa muutaman päivän kaupunkiloman. Riika on kaunis kaupunki, josta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa.


Euroopan kulttuuripääkaupungin asema on epäilemättä vielä lisännyt kaupungin kulttuuritarjontaa ja satuimme paikalle juuri kuorofestivaalien aikaan. Matkaseurani vain ei ollut oikein kiinnostunutta kuorolaulusta, mutta onnistuin kuuntelemaan muutamia esityksiä vanhassa kaupungissa kävellessämme.


Oopperan kulmalla on hauska patsas koiransa kanssa kävelyllä olevasta pariskunnasta.Samoilta kulmilta löytyy myös silta, jonka kaiteet ovat täynnä lukkoja. Myös veljentyttäreni kiinnitti tänne lukon kihlautuessaan, mutta jostain kumman syystä pojat eivät innostuneet etsimään sitä ;)Väsyttyämme kävelyyn teimme kierroksen veneellä, joka kiersi vanhan kaupungin kanavaa ja Daugava-jokea pitkin. Kaupungissa on lukuisia siltoja, joista tässä rautatiesilta.


Kanavassa oli useita suihkulähteitä ja tällaisia veneitä sekä rannalla että lautoilla vedessä. Myös ihan toimivia veneitä näkyi :)Vuokrasin asunnon airbnb:n kautta ja se osoittautui paremmaksi kuin osasin odottaakaan. Asunto oli tilava ja sijaitsi todella keskeisellä paikalla päärautatieaseman lähellä vanhan kaupungin kupeessa. Asunto sijaitsi 1800-luvulla rakennetussa talossa sisäpihalla ja oli todella hiljainen, vaikka kadun puolella oli bussipysäkki juuri talon kohdalla. Portaat olivat hurjat ja voin vain kuvitella millaista on kuljettaa huonekaluja näitä pitkin, kun jo matkalaukun raahaaminen neljänteen kerrokseen kävi työstä.Pojat löysivät avoimen oven talon ullakolle ja heidän piti tietysti käydä siellä katselemassa ja valokuvaamassa. Viereisessä talossa (matala katto oikella) oli sirkus ja vastapäätä (kuvan vasemmassa laidassa) luonnontieteellinen museo, jossa kävimme ainoana sateisena päivänä.


Koska olin liikkeellä poikien kanssa, kävimme tietysti myös automuseossa. Tästä kuvasta voi olla vaikea tunnistaa kuljettajaa, mutta kyllä siinä on itse Brezhnev kolaroimassaan autossa :D

 
Onnistuin eksymään  matkalla vain kerran. Selityksenä lienee, että kuljimme vain tämän ainoan kerran maan alla. Meidän piti alittaa kahden kadun risteys ja palatessamme ehdotin lähtemistä aivan väärään suuntaan. Minä menen täysin sekaisin suunnista jos joudun maan alle :D Onneksi olimme aivan kotikulmilla ja koska olimme eksyneet zeppeliinihallien luo, kävimme katsastamassa siellä olevan torin tarjonnan. Vihannekset näyttivät erinomaisilta, mutta muu tarjonta oli lähinnä halpisvaatteita. Yllättävää oli, että Riiassa pärjäsi venäjällä paremmin kuin englannilla. Nuoret puhuivat englantia, mutta taksikuskit ja torimyyjät vain latviaa tai venäjää. Tulipa verestettyä ruostunutta kielitaitoa.


 Käsityöläiskojuja oli sekä vanhassa kaupungissa että asuntomme viereisessä puistossa. Nämä turistihintaiset kissatossut jäivät Riikaan, mutta löysin kivan kesämekon. Aivan taloamme vastapäätä oli käsityöliike, joka oli avoinna tiistaista perjantaihin. Me olimme matkalla lauantaista tiistaiaamuun, joten se jäi katsastamatta. Muitakaan käsityöliikkeitä ei matkan varrelle osunut. Matka oli kaiken kaikkiaan onnistunut, mutta olisin viihtynyt pari päivää pidempään. Suosittelen Riikaa kaikille kaupunkimatkailusta kiinnostuneille.4 kommenttia:

 1. Riika taitaa olla ihan harkitsemisen arvoinen tutustumis kohde.
  Ajattelin että et kai jättänyt oransseja tossuja ostamata.

  VastaaPoista
 2. Teillä oli antoisa lomamatka.
  Tuo patsaspariskunta promenadilla on hauskaa taidetta.
  Pönäkästi tönöttäviä patsaita on kaikkialla.
  No jo vain oli huopatossusen oranssit huopatossut.
  Juu-u turistitavara tuppaa olemaan hintavaa.
  Koreita päiviä ja pilkettä silmäkulmaan.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen Riika. Mukavan oloinen loma teillä. Meillä oli Riika kiikarissa viime kesänä mutta silloin Kroatia voitti. Mutta ehdottomasti Riikaan vielä joskus. Sattuis vaan näitä lomia yhtä aikaa perheen jäsenten kesken, nykysellään tuntuu olevan kovia harvinaista:(
  Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
 4. Ihana kulttuurimatka teillä on ollutkin! Ketoneilikat ovat suloisia, niitä kannattaa vaalia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi